Fem dagar i Alona beach!
Vårt resesällskap har lämnat oss för att åka till Sverige och Borneo. Efter nästan tre veckors intensivt sällskapande har vi återupprättat orginalversionen av vår reseduo. Olsberg is back!
Efter att ha firat nyår på Siquilior tillsammans med "Team Sweden" gav vi oss alla av mot en liten ö utanför Bohol och till stranden Alona beach. En turistfälla med allt vad det innebär. Dubbelt så dyr mat, mopeder, boende och dykning. Här stannade "Team Sweden" i 3 dagar innan vi splittades upp, alla åt sitt håll. Turistfällor behöver ju nödvändigtvis inte bara vara dåliga, det finns ju en anledning till att turisterna dras just hit. Bra dykning och vackra stränder. Men hur ska man ställa sig till att man kan heja på var tredje turist på svenska? På ett sätt känns det skönt att vara på en plats som är vana vid turisters krav, att maten kommer redan efter en halvtimme och att "allt går att fixa". Men å andra sidan är det ju en del av charmen att inte saker och ting fungerar som hemma.
Som tur är så har vi hittat en form av mellanting. Ett fräsht hotell med delad toalett och dusch med övriga gäster men framför allt, ETT KÖK! Ett fullt utrustat kök med kyl, stekpannor, knivar och allt vad det innebär. Vi kan helt enkelt traska ner till närbutiken och handla våra egna varor och tillaga dom i vårt kök. Då våran dagsbudget på mat ligger på 800 pesos och en rätt på restaurang kostar minst 200 blir det tufft att få ihop ekonomin utan att laga till det själv. Visst kan det vara lite ovant att gå upp och koka ägg och göra en fruktsallad på morgonen då man normalt går till närmaste restaurang halvsovandes och får maten serverad utan att lyfta ett finger.
Men det är gott, nästan godare att äta maten som man själv har gjort. Det blir alltid precis rätt mängd av allting och man bestämmer själv hur lång tid maten ska ta. Observera dock att både jag och Magda gör frukosten minst tre gånger så fort som vilken Filippinare som helst även om vi såsar oss mellan kylskåpet och spisen. Detta gör ju att man får sina funderingar på vad Filippinarna sysslar med i köket. Någon som vet?
Då övriga gänget reste vidare till andra länder beslutade vi oss för att stanna kvar på Alona beach. Vi har rest intensivt tidigare och kände att vi kanske skulle varva ner lite här då vi reser ut ur landet den 11:e från Cebu. Hade varit krångligt att ha två resdagar så tätt inpå utresan ur landet. Man förlorar så mycket tid på att förflytta sig, visst ser man mycket också men det tar på krafterna.
Så här är vi, läsandes, vilandes, ätandes, surfandes (Internet) och en och annan film på datorn, våra sista dagar i Filippinerna.
Livet är ganska gott just nu och vi försöker verkligen ta vara på det.
/John
Tänk att ni har varit iväg så länge nu att det känns exotiskt att laga sin egen frukost! Här hemma regnar det nu efter att ha snöat och varit kallt en period. Rena skridskobanan på trottoarerna. Enda ljusglimten nu är att nya avsnitt av "Solsidan" snart kommer på TV! :-) Får sköna semestervibbar då! Kram och ta hand om er.